(5/10) Utlovad middag, en utmaning i stor bemärkelse!

Vi hade lovat en välkomstmiddag till besättningen på Ubuntu. Vi har själva uppskattat det mycket när andra gjort det för oss och vi ville verkligen ge denna känsla till våra vänner. Jag visste att de var vegetarianer och hade därför förberett i Cascais ingredienserna till pastarullader med ostmassa, färsk spenat, vitlök, och tomatsås. Olof varnade mig tyst att de kanske inte äter mjölk och ägg, men vem lyssnade på det örat. När vi möttes sa Jörgen lite försynt att de var vegetarianer och att de bara åt grönsaker alltså inte ens mjölk och ägg. Uppssssss, så det blidde… bara att le och tänka om, för middag skulle det bli. Fick gå igenom förrådet och märkte snabbt att det var snålt med färska grönsaker. Men med hjälp av en klar Portugisisk grönsakssoppa (bas för att göra egen soppa) och de grönsaker vi hade, så fick jag ihop en mer eller mindre hemmagjord grönsakssoppa.

Till detta kom nästa utmaning, brödet, eller kanske snarare brist på bröd. Det var totalt tomt i brödskåpet, så det var bara att baka. Hittade en färdig grund i förrådet och slog på varmt vatten och jäst. På paketet föreslog de torkade tomater i brödet. Jag fann oliver och pesto. Det gick lika bra och brödet blev gudomligt (”bara lite bränt undertill”). Prata om stolthet när maten ställdes fram på bordet och doften som spred sig upp i sittbrunnen, välkomnade våra gäster.

Barnen började genast leka med Lilli, Anja och Lena och de försvann bak till akterruffen. Medan vi vuxna kunde i lugn och ro dricka en Mojito i sittbrunnen och prata lite ”rövar historier”. Det var mycket att ta igen efter att vi skiljts åt i Simrishamn. Middagen blev lyckad och jag kunde slappna av, även om soppan blivit bättre med mera färska grönsaker (mest kål, morötter och någon paprika) och brödet som var bränt undertill, så blev Olofs kikärtsröra en succé och efterrätten glömde vi nästan av. Till slut framåt förnatten åkte den färska fruktsalladen fram gjord på färsk mango, ananas, nektariner, apelsiner, äpple och aprikoser. Jättegott på nattakröken. /Kristina

 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *