Tillfälligt besök i en annan verklighet.

Att ta sig upp på morgonen när man ska in till paradiset är inte svårt. Vi packar skolsaker, badkläder och allt annat som kan vara bra att ha när man ska spendera en hel dag vid poolen. Väl i jollen går det undan, blöta men glada når vi fram till jolleparkeringens brygga. Bryggan ligger ungefär halvvägs in på den långa stranden. Denna brygga används både av oss långseglare och de lokala, färggranna taxibåtar som slussar turister mellan enorma kryssningsbåtar (en i taget!) och stranden. Emil bekantar sig snabbt med en av taxichaufförerna, båtarna har stora motorer och detta är hans passion. Mannen ser väldigt ung ut och det är roligt att småtitta på hur de konverserar på engelska. När Olof pratar med honom så visade det sig att han är fembarnsfar och fyrtiofem år gammal. Förvånad konstaterar jag att han inte ser ut att vara mer än en dag över tjugofem, kanske är livet på sätt och vis snällare här, takten är en annan, stressen är låg och människorna verkar må bra.

Turisterna från kryssningsbåtarna är ofta i övre medelåldern, lite genomskinliga och går med tunga steg fram till en solstol där de sjunker ihop i en hög under en väl placerad parasoll. I nästa steg kommer en drink eller öl från ingenstans och hamnar på deras lilla bord. Alla har badskor eller ”flippflopps”, och ser allmänt lite ”för välmående” ut. Vi går förbi och småpratar om att kryssningslivet nog inte är något för oss. Olof skrattade och påminder mig om en diskussion vi haft hemma, där jag nämnde att det kanske kunde vara trevligt att åka på denna typ av semester. Då hade han bestämt avfärdat det. Jag kunde inte låta bli att föreslå, att det kanske fanns andra kryssningsbåtar mer inriktade på familjer, allt för att tafatt ta tillbaka min stolthet.

När vi kommer fram till hotellet går vi och möter Karin, Roger och barnen vid polen. Vi börjar med att bada. Efter detta är det skola i tre timmar, denna gång har vi samhällskunskap. Vi pratar om vad ett samhälle är, hur det är uppbyggt och varför vi har lagar och regler. Det blev också en del diskussioner om demokrati, allmänna val och vad som händer om man har det svårt i Sverige. Vi har en jättefin lärobok och vi läser i den, pratar, diskuterar och slutligen får de ett antal ämnen att välja mellan och skriva om. Emil valde att skriva slutet på en berättelse som fanns i boken, om en flicka vars pappa satt i fängelse. Lovisa skrev om vad som händer om man är under arton år och gör något olagligt.

Efter skolan badar barnen tillsammans i polen, det var härligt att se dem ligga under vattenfallet, i jacuzzin, simmandes på botten med cyklop eller bara simma runt och jaga varandra. Kusinerna har så roligt ihop och alla njuter verkligen. Lilla Emilia ligger snällt och sover på en solstol eller piper och får då lite mat. Om hon inte är nöjd tar Roger eller Karin på sig baby-selen och går runt med henne en stund och då somnar hon sött. Vilket snällt barn, har aldrig sett på maken, var det så det var?
Vi njuter verkligen av lugnet, stillheten och den vackra omgivningen. Karin och jag tar en öl och pratade vidare om ditten och datten. Gud vad härligt detta är, kunde inte låta bli att föreslå till Olof att vi kanske skulle ta in på hotell någon gång då och då. Ta liksom semester från vårt nuvarande liv, besöka det gamla ibland och bara koppla av.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *