(22/4) På väg till Galapagos

22/4 kl. 08.50 (lokal tid)
pos. N 01 45  W 084 28

Efter att ha gått för motor i ganska precis fyra dygn över ett vindfattigt hav kan vi nu åter segla!
Under sennatten kom vinden successivt åter och vred åt syd. Vi hade väntat på detta efter att ha studerat våra gribfiler (datorgenererade vindförutsikter över ett egenvalt område var som helst på jorden). Vinden skulle så småningom vrida från sydväst mot syd ju längre söderöver, västvart vi kom. Den skulle även öka från nivåer där den endast krusade vattenytan.

Vi seglar bidevind och kan gå rakt mot Galapagos på kurs 240 grader. Det blåser.  Storen sitter uppe med ett rev, full stagfock (vi kallar det nya, mindre, inre förseglet så) och en något inrullad genua. Farten ligger på bortåt fem knop. Det verkar som om den envisa motströmmen börja klinga av!

Från att ha levt i en värld som inte har rört sig nämnvärt men präglats av motorns dova bullrande i bakgrunden befinner vi oss nu i ständig lutning på mellan 15 och 20 grader. Till detta kommer rörelsen upp och ned över vågorna. Men det är tyst! Oändligt skönt att istället för motorbullret kunna lyssna på det strömmande vattnets porlande runt båten. En viss omställning är det dock. Nygamla muskler väcks till liv. Den gode Al (en av våra line handlers i Panamakanalen) menade att det är fin träning för bålstabilteten, detta att vara ute och segla på en krängande båt. Jag kan bara instämma.
Nu är det tid för en liten sovstund efter frukost för mig.
Olof

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till (22/4) På väg till Galapagos

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *