(14-18/9) Stränder och god mat i trevligt sällskap

Vi ligger i en ”lagun” med en lång sandstrand och den lilla lokala semesterorten heter Boiro. Vi ligger jättebra här, solen skiner och efter skolan åker vi alla in till stranden, som är vidsträckt och härlig. Det är bad och lek i sanden med hela gänget. Vi som ligger här är Caminante, Elin, Salsa och vi. Barnen leker tillsammans, gräver hål i sanden, går till lekpark och snorklar. Det är långgrunt och med tidvattnets inverkan blir skillnaderna ganska stora. När det är lågvatten kan det till och med vara lite trixigt att gå in med jollarna, medan när det är högvatten, är det alldeles lagom djupt intill stranden. Vattnet är ca 18 – 20 grader varmt, vilket är för kallt för olof, men vi andra badar med en viss ansträngning medan barnen verkar tycka att det är ”skönt” och kan ligga i länge. På kvällarna äter vi middagar hos varandra. Vi landar oftast hemma oss Caminante. Det blir en form av knytis där alla tar med sig något att bidraga med, vi dricker vin och pratar en massa strunt. Sent blir det och efter ett par dagar är vi, kort sagt, lite slitna men samtidigt är det ju så trevligt.

Vi äter lite annorlunda här än hemma, mycket mera grönsaker i alla de former. Grönsakerna är så mycket billigare här och även om de är svåra att lagra så verkar det ändå vara lättare med de spanska grönsakerna än de svenska. Kanske är de inte lika kylda eller så är de mera lokala och har inte transporterats så långt. Inte vet jag men gott är det. Vi har lärt oss att använda exempelvis Zucchini, gröna tomater, olika typer av kål och bönor. Här finns ju även paprika (fast mycket större och billigare än hemma), gurkor som liknar inläggningsgurkor där hemma, färsk spenat och alla former av sallad. Klassikern som barnen gillar är att steka upp Zucchini, gröna tomater, paprika, purjolök och vitlök, lägga dessa ovan på ett täcke av färsk spenat. Till detta kan man ha chorizo korv eller kött och pasta eller ris.

Att handla är Lovisas och min favorit, att gå in i mataffärer och se på de lokala läckerheterna. Vi kan gå länge och titta, försöka lista ut vad det är och test att köpa nya saker. I Boiro finns det flera mataffärer och lokala handlare som säljer frukt och grönt.  Mest fascinerande är kött- och fiskdiskarna. I köttdisken kan man köpa en hel seranoskinka i olika ”årgångar” dvs. finhetsgrad. Jag skulle vilja köpa en men vi är inte riktigt mogna för detta ännu, Lovisa tycker att klöven ser äcklig ut. I fiskdisken kan man hitta fisk i alla färger och storlekar, vi fastnar alltid och tittar lite extra. Det finns små tonfiskar som vi själva hoppas kunna fiska upp någon gång (med de nya drag vi köpt). Att handla med Lovisa är alltid ett nöje, hon hjälper till att hämta och att bära. Vi går och småpratar om vad vi ska köpa och tillaga. /Kristina

 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *