(22/12) Snart är det jul

Värmen har kommit och Julen närmar sig. Nu har sjutton dygn gått och för första gången har värmen gjort sig påmind på allvar och vi har nästan ”dött” av värmeslag. Det började i går natt när vinden försvann. Vi stod inför valet att gå för motor och handstyra eller helt enkelt ta ner seglen och ligga och driva. Vi valde det senare och sov en härlig natt, blev bara störda några gånger för att se att allt stod rätt till med det stora blå.

En gång ropade en Belgienregistrerad segelbåt upp oss. De var på väg mot Martinique och undrade hur vädret skulle se ut de närmaste dagarna. Olof pratade glatt en stund och berättade vädersituationen.  Tydligen hade jag inte varit lika glad över att bli väckt av radioprat, hade tydligen fräst upprört att han störde, men detta är inget jag minns.

Sömnen är nämligen ett gissel här ute. Vi är ganska möra vid det här laget. Nätterna har vi delat upp i två pass, och det innebär ca 3- 4 timmars ostörd sömn per natt. På nattvakterna ligger vi ofta och vilar i sittbrunnen. Det är i och för sig härligt, himlen är underbar med alla stjärnor och månen visar vägen väster ut. Detta är enda tillfället man får för sig själv och nätterna är ljumma. Olof brukar vila på sittbrunnssoffan och jag brukar krypa ihop på sittdynorna på sittbrunnsdurken. Där får jag en fantastisk utsikt över den stjärnklara himlen. Man kan tycka att då får vi väl sova på dagen, men vi har ingen ro då. Det är skola på förmiddagen, det ska pratas i radio med seglarvänner, lagas mat, diskas etc. Det är svårt att få ro att sova eller ens vila. Vi försöker få lite tid i lugn och ro, läsa en bok eller bara vila men det tillhör undantagen. Men tiden går å andra sidan snabbt när man sysselsätter sig, alla trivs ypperligt ombord och det är nog mest vi vuxna som nu till och från börjar känna vittring av land.  Vi har ju gjort mer än halva distansen.

Vi seglar för tillfället med två utspirade försegel. Genuan i lovart och kutterfocken i lä. Så har det sett ut i dagar nu. Segelexercisen inskränker sig till att emellanåt gippa förseglen, d.v.s. flytta kutterfocken respektive genuan med sina bommar till motsatta sidan. Det är ett pyssel som förvisso tar en liten stund men å andra sidan går det dagar mellan tillfällena. Ibland väljer vi även att blanda in Storseglet och Mesan i leken allt beroende på vindriktning och vindstyrka.

På mornarna transformeras vår ”uteplats” till beduintält. Den draperas i lakan och filtar för att skapa skugga från solen. När väl detta är gjort är klimatet på uteplatsen mycket behagligt. Tack vare vår trogna passadvind blir det aldrig obehagligt varmt. Om vi ändå vill svalka oss så är det bara att fiska upp en hink havsvatten och hälla över huvudet. Havsvattnet håller 27 grader!

I morgon ska vi ha julpyssel och pynta båten. Göra henne fin inför julafton! Vi ska dricka glögg, baka lussekatter och se över julmatsförrådet inför Julafton. /Kristina

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *