(14/9) Äntligen i paradiset

Nu ligger vi i Ria De Arousa, i en liten vik längst in. Byn heter Escarabote och vi ligger ankrade vid en underbar sandstrand. Det är bortåt trettigrader i luften, solen skiner och livet är underbart. Vi ligger fyra svenska båtar i viken, alla har barn och vi umgås dagligen. Igår kväll var vi inne på en liten pub inne i byn och tog en öl. Vi möttes av den enda svenska mannen som bodde i byn (sa han) och välkomnades varmt. Utanför puben låg en stor lekpark , barnen kunde springa löst , klättra och leka kull. Det var som ett helt fritis, kombinerat med dagis som var ute och lekte. Nio barn i åldrarna 4 till 11 år – de bokstavligen fyllde lekparken. Vi andra vuxna (8 st) satt och pratade glatt på uteserveringen, drickandes öl och åt jordnötter. I övrigt satt två spanjorer där, annars hade de inga mer gäster. Vi lämnade platsen efter tolv och åkte i mörkret hem i våra jollar.

Vi har skola på förmiddagen när det är svalt och framåt eftermiddagen åker vi in till stranden, badar, snorklar och leker i sanden. Skolan fungerar ovanligt bra och är ett trevligt inslag i vardagen. Vi försöker ha skola tre timmar om dagen, varje dag i veckan men ibland är det svårt att upprätthålla detta. Speciellt när vi är ute och seglar. Vi har kommit fram till att det bästa för oss är att ha ett ämne per dag och barnen får till viss del vara med att påverka ämnes val. Dessutom läser de och skriver dagbok varje dag utanför skoltid.

De senaste två dagarna har vi haft matte. Lovisa har dessutom tränat på klockan och tid medan Emil har tränat extra på obekanta och svårare ekvationer. När poletten ramlat ner i matte är det så kul att ingen vill sluta. Detta är fördelen med vår undervisning. Det är ju privatundervisning, med stor portion tålamod. Vi har tiden och kan låta kunskapen växa fram. I Dover började vi läsa om medeltiden och detta är mycket uppskattat, vi har läst högt och skrivit berättelser med inspiration från våra böcker. Vi kommer att fortsätta läsa om detta någon vecka till och sedan gå över till att läsa om solsystemet, planeter och stjärnbilder. I geografi har vi läst om länderna vi besöker och i svenska har vi läst texter om känslor och relationer och om dilemmor som man kan hamna i samt diskuterat olika sätt att bete sig.

Vi har arbetat mycket med vokaler och kommer nu att träna på svåra ord. I SO har vi pratat om skolan och meningen med att vi måste gå i skola, då även ombord på båten. Vi har haft skolråd och tagit fram regler för skoltiden och konsekvenser om man inte följer reglerna. Det blir nästan samma som i vanliga skolan, men också om det ska pratas eller om man vill få rast,  då ökar skoltiden och man får belöning om man arbetar bra. Exempel på konsekvenser är att man inte får vara med i undervisningen utan får arbeta i kapp alldeles själv, sitta i förpiken med extra uppgifter, få en tillsägelse och mista sitt lördagsgodis.

Vi har pratat om demokrati, republik och diktatur. Frågorna är så många och fördelen nu är att vi oftast har tid att svara på dem och väva in dem i undervisningen.  Vi diskuterar mycket, läster högt, skriver i skrivböcker, lyssnar på böcker och läser tyst. Försöker att variera undervisningen men här har vi en del utmaningar då vi inte har så mycket material som skolan har att använda. Här gäller det att vara kreativ,  men en så länge tycker barnen det är roligt att använda de fina läroböckerna vi har och skriva i sina skrivböcker. Kanske vi kan ha som uppgift att göra ett inlägg på denna sida någon dag.       /Kristina

 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till (14/9) Äntligen i paradiset

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *